JavaScript är inaktiverat i webbläsaren, läs mer här.

Pressmeddelande

Dom i mål om olaga frihetsberövande av barn

[2018-03-29] Kalmar tingsrätt

Kalmar tingsrätt har idag dömt två män för att ha rövat bort två syskon. Det hände i en ort utanför Emmaboda den 6 december 2017 när barnen skulle ta bussen hem efter fritids. Barnen tvingades in i en bil och fördes till en lägenhet i Malmö. En av männen var barnens fader, och avsikten var att barnen skulle föras utomlands. Tingsrätten har dömt männen för olaga frihetsberövande till två respektive ett års fängelse.

 

Eftermiddagen den 6 december 2017 larmades polisen om att två syskon, en flicka som var 11 år och en pojke som var 7 år, hade förts bort i en bil av okända män. Syskonen, som var på väg hem från fritids, hade sedan flera år varit placerade i ett familjehem på grund av misstankar om missförhållanden i hemmet.

 

Efter en omfattande insats spårade polisen barnen till en lägenhet i Malmö, och sent på kvällen den 7 december befriades barnen av polisen.

 

Åklagaren har begärt att tingsrätten ska döma barnens fader och en annan person för olaga frihetsberövande. Männen har förnekat brott eftersom de anser att barnen följde med frivilligt.

 

– Åklagaren har bevisat att männen tillsammans rövade bort barnen och att meningen var att barnen skulle föras utomlands, säger rådmannen Per Christensen.

 

Vid rättegången har det kommit fram att fadern var drivande i planeringen och genomförandet av brottet, medan den andre mannen hade en mer underordnad roll.

 

– Händelsen var mycket obehaglig för barnen och tingsrätten ser allvarligt på att barnen skulle föras ut ur landet. Fadern döms därför till två års fängelse och ska vara kvar i häkte eftersom det finns risk för att han flyr från straffet, säger rådmannen Per Christensen.

 

Tingsrätten dömer den andre mannen till ett års fängelse, och beslutar att männen ska betala skadestånd till barnen för den allvarliga kränkning och det psykiska lidande som brottet innebar för barnen.

 

Senast ändrad: 2018-03-28

För mer information kontakta:

Per Christensen
Rådman
0480-47 78 93
per.christensen@dom.se

Målnummer:

B 4293-17